12.9.2018

Vaikeasti valloitettu

P.G. Wodehouse
P.G. Wodehouse
Vaikeasti valloitettu

Karisto 1923
A Gentleman of Leisure 1910


”Jimmy Pitt on varakas nuori mies, joka lyö varomattoman vedon ystäviensä kanssa: Jimmy väittää ettei murtovarkaan homma ole ollenkaan vaikeaa kun taas ystävät ovat eri mieltä. Jimmy ryhtyy sanoista tekoihin. Yön pimeydessä hän tunkeutuu lukittuun taloon, mutta jää oitis kiinni. Hänet yllättää suloinen nuori nainen, Jimmyn unelmien tyttö. Paha vain, ettei tyttö ole kuunaan unelmoinut murtovarkaasta... Vaikeasti valloitettu on kuolemattoman humoristin veikeä kertomus nuoren miehen kommellusten tiestä unelmien tytön luo.”


Wodehousen kirjat ovat useimmiten hyväntahtoisen huumorin sävyttämiä, mutta joskus esiintyy mustaakin huumoria. Esimerkkinä tästä keskustelu ihan oikean murtomiehen, Kara Mullinsin kanssa. Tämä on vannoutunut poikamies ja Jimmy kuvailee avioliiton etuja hänelle näin:


”Ajatelkaa mitä teille merkitsisi, että teilläkin olisi vaimo. Jos tietäisitte lähtiessänne kylmänä talviyönä murtautumaan johonkin taloon, että takaisin tullessanne saatte kupillisen lämmintä lientä ja lämmitetyt mukavat tohvelit, niin eikö se olisi jotakin? Ja sitten hän istuutuisi polvellenne ja te kertoisitte hänelle, kuinka ammuitte poliisin, ja sitten te tarkastaisitte saalista yhdessä. En voi kuvitellakaan mitään kodikkaampaa. Ja kotona juoksentelisi sitä paitsi pikku Karoja. Ettekö voi kuvitella näkevänne heidän hyppivän riemusta, kun livahdatte kotiin ikkunasta ja kerrotte suuren uutisenne? ‘Isä on tappanut poliisin!’ huutavat kimeät innostuneet äänet. Namusia tarjoillaan kaikille tapahtuman kunniaksi. Keltatukkainen Jimmy Mullins, kummipoikani, saa kuusi pennyä palkaksi siitä, että on samana iltana heittänyt erästä siviilipukuista etsivää kivellä. Kaikki iloitsevat ja meluavat. Uskokaa vain sanaani, Kara, ettei mitään voi verrata kotielämään.”

Jimmy ja hänen ystävänsä lordi Dreever selviytyvät monista hankalista tilanteista saatuaan selville muutamien henkilöiden valonarkoja salaisuuksia. Poliisikapteeni McEachern on hankkinut varallisuutensa kyseenalaisin keinoin, muuan herra Hargate pelaa biljardia paremmin kuin antaa ymmärtää ja sir Thomas vehkeilee timanttikoristeen jäljennöksellä. Niinpä ystävykset saavat kihlausasiansa kuntoon ja Dreever pääsee saidan setänsä ikeestä.


Tätä, niin kuin muitakin Wodehousen kirjoja, on helppo ja mukava lukea. Tarina etenee sujuvasti, eikä juonen kannalta toisarvoisiin seikkoihin tuhlata aikaa. Tästä kirjasta muokattiin ensimmäinen Wodehousen näytelmä. Ensi-ilta oli New Yorkissa elokuussa 1911.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti