18.9.2018

Kesäinen rajuilma

P.G. Wodehouse
Kesäinen rajuilma

Gummerus 1931
Summer Lightning 1929

Blandingsin linnaan sijoittuvat tapahtumat ovat jatkoa kirjalle Antaa Psmithin hoitaa. Lordi Emsworth kasvattaa palkintosikaansa Keisarinnaa, joka valmistautuu kilpailemaan Shropshiren maatalousnäyttelyssä. Lordin veli Galahad kirjoittaa muistelmiaan ja muutamat ovat kauhuissaan pelätessään nuoruuden toilailujensa tulevan siinä mainituiksi. Tarinassa on kaksi kihlaparia: lordin sisaren poika Ronnie ja kuorotyttö Sue Brown sekä lordin veljen tytär Millicent ja Hugo Carmody. Molemmat kihlaukset purkautuvat väärinkäsitysten johdosta.


Läsnä on myös lordin määräilevä sisar Lady Constance, joka vastustaa lähes kaikkea, varsinkin epäsäätyisiä kihlauksia. Kirjassa Antaa Psmithin hoitaa, lordin sihteeri Baxter joutui poistumaan Blandingsista ei toivottuna. Nyt Lady Constance on kutsunut hänet vierailulle lordi Emsworthin ja Calahadin kauhuksi. Kun vielä palkintosika Keisarinna varastetaan, tuumii Galahad: "Blandingsin ilmapiiri on muuttunut onnellisen englantilaisen normaalikodin ilmapiiristä joksikin, jonka Edgar Allan Poe olisi saattanut runoilla jonakin sateisena sunnuntaina."

Kyse on kuitenkin verrattoman hauskasta hupailusta ja kaikki kääntyy lopulta parhain päin tapahtumien huipentuessa kesäisen rajuilman myötä. Baxterista tosin tulee jälleen persona non grata, mutta kihlaparit sopivat riitansa ja sika palaa kotoiseen karsinaansa.


"P. G. Wodehousen tarinat kelpasivat Arvostelevalle kirjaluettelolle, mutta teoksen Kesäinen rajuilma (1931) suomennos herätti hämmennystä: "oudolta tuntuu, että englantilaiseen hienostoon kuuluvien henkilöiden puhekieli – olkoonpa miten huolimatonta ja 'nykyaikaista' tahansa – on käännetty suomalaiseksi sakilaiskieleksi"
(sananvapauteen.fi/artikkeli/70)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti