16.9.2018

Kuka teki kenelle mitä?

P.G. Wodehouse
Kuka teki kenelle mitä?

Leikillinen romaani, Gummerus 1949
If I were you 1931

”Kuka teki kenelle mitä? on Englannin ylhäisaateliston elämää kuvaileva romaani. Se on aito wodehousemaiseen sävyyn kirjoitettu, vauhdikas ja nokkela - paikoin ehkä ilkeäkin, mutta tavalla, joka panisi kuvattavat henkilöt enintään hymyilemään kuivaan englantilaiseen tapaan. Kirjassa on suorastaan verrattoman herkullisia tyyppejä, joille lienee turha etsiä vertauskohtia muiden maiden ja muiden tekijäin tuotannosta. Juoni on jännittävä, tilanteet yllättäviä ja huumoria tarjoillaan tietysti kaksin käsin. Todellinen hyväntuulisuuden pilleri, jonka vaikutusta ei kukaan voi vastustaa.”

Kirjassa on tosiaan harvinaisen reheviä henkilöitä. Kysymys on siitä, kuka on oikea lordi Droitwich? Anthony, tittelin nykyinen haltija, vai Syd Price, lontoolainen parturi. Saalistamassa liikkuu Violet Waddington joka suhtautuu kovin tunteettomasti kihlaukseensa. ”Sanonpa sinulle, minkä vuoksi en ole sentimentaalinen. Kuten sekä sinä että minä tiedämme, on koko tämä kihlaus pelkkä liiketoimi. Minä panen likoon rahani ja Tony lyö pöytään tittelinsä. Siisti ja kunniallinen kauppa siis. Toit minut tänne, jotta pyydystäisin Tonyn. Ja minä nappasin hänet. Minun mielestäni mokomassa onkiretkessä ei ole mitään aihetta tunteenpurkauksiin.”

On kirjassa toki oikeatakin romantiikkaa, kun amerikkalainen manikyristi Peggy astuu kuvaan. Wodehouse on muokannut kirjan näytelmäkäsikirjoituksestaan. Tämän huomaakin kirjaa lukiessaan, sillä kaikki tapahtumat sijoittuvat kuin näyttämölle, joko kartanon arkihuoneeseen tai Pricen parturinliikkeeseen. Tämä näkyy myös vuoropuhelujen tavattomassa määrässä. Joskus leukojen louskutus lähentelee jaarittelua. Kyseessä on kuitenkin ihan mukava kirja.

”Sietäisi sinunkin, Syd, jo uskoa, ettei sinusta millään valmennuksellakaan tule sen kummempaa lordia kuin opetetusta marakatista! Vaikka kävisit kaikki kurssit ja opettelisit kaikki konstit ja kujeet, joita kuvittelet nykyisen asemasi vaativan, sopii tuon uurastuksesi lopputulosta parhaassakin tapauksessa verrata rupsahtaneeseen vanhaan porttoon, joka kauneusleikkauksiin turvautumalla on laitattanut itselleen uudet sulot ja vedättänyt kurttuisen naamansa sileäksi. Mutta annapas olla, kun tuommoinen akka kerran uskaltaa hymyillä hieman tavallista leveämmin - niin johan ratkeavat ompeleet ja silloin vasta nähdään, mimmoinen kuvatus tuo pinnalta koreaksi silattu haaska pohjimmiltaan on!”

”Millainen mielikuva sinulla tarkkaan määriteltynä on jalosukuisesta lordista ja pääristä?
- Niin, mitenkä tuon nyt sanoisi... Yltä hieno ja puleerattu veitikka kaikin puolin...
- Siis eräänlainen ylijalostettu luppakorvarotu?
- Niin no, jotain siihen malliin kaiketikin.
- Siis eräänlainen inhimillinen vinttikoira, jolla on luontainen ja kehitetty veto klassiseen musiikkiin ja jalostavaan kirjallisuuteen, joka on loistava ratsastaja, hyvä tanssija, räiskyvän henkevä keskustelija.....”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti