18.9.2018

Jotakin uutta

P.G. Wodehouse
Jotakin uutta

Karisto 1925

Something Fresh 1915

”Blandingsin linna Englannin idyllisellä maaseudulla on näyttämönä tässä P.G.Wodehousen verrattomassa romaanissa, joka ensi kerran esittelee hajamielisen lordi Emsworthin ja hänen löperön poikansa Freddien. Freddie on sukunsa iloksi onnistunut kihlaamaan amerikkalaisen miljoonaperijättären, ja tulevaisuus vaikuttaa valoisalta. Englantilais-amerikkalainen romanssi ei kuitenkaan ole vailla pulmia, jotka onneksi ratkeavat - tavalla tai toisella.”

Kuvaan astuu nimittäin George Emerson, joka on ”liiaksi anastava, liiaksi pommin kaltainen.” Merkittävää osaa tarinassa esittää kuoriaisen muotoinen egyptiläinen kuvakirjoitus neljännen hallitsijasuvun ajalta. Kamaripalvelijoiksi hankkiutuvat kynäniekat Joan ja Ashe tavoittelevat kumpikin vääriin käsiin joutunutta muinaisjäännöstä. Eräänä kommellusten yönä lordin sihteeristä, herra Baxterista on tulla hermoraunio. Wodehousen kirjoissa esiintyy usein hovimestareita. Tässä kirjassa hän on Beach, joka on sennäköinen kuin olisi halvauskohtaus ollut joidenkin minuuttien perästä tulossa. ”Hän liikkui - jos hän laisinkaan liikkui - hitaasti. Hän pudotteli sanojaan harvakseen sen näköisenä kuin olisi laskenut joitakin kalliita lääkepisaroita. Hänen raskasluomisissa silmissään oli sama ilme kuin muistopatsaiden.” Miekkonen ei muutenkaan ollut ratkiriemukasta seuraa - hän kärsi liikavarpaista, turvonneista nivelistä, hermopäänsärystä ja vatsavaivoista.

Kirja sisältää runsaasti herkullisesti kuvattuja henkilöitä, joiden parissa viihtyy mainiosti. Tämä oli ensimmäinen Blandingsin linnaan sijoittuva kertomus, myöhemmin ilmestyi tusinan verran lisää. 

Nuorena poikana Wodehouse vieraili tätinsä mukana kartanoissa ja poika joi usein teetä palvelijoiden puolella. Siellä hänelle tuli tutuksi kartanoiden palvelijoiden hierarkia ja käyttäytymissäännöt. Niinpä hän osasi kirjoissaan kuvata asiantuntevasti heidän edesottamuksiaan.

Kevyestä viihderomaanista löytyy myös syvällisiä elämän viisauksia: ”Jos tytöt olisivat selvillä vastuustaan, olisivat he hymyillessään niin varovaisia, että luultavasti luopuisivat siitä kokonaan. Miehen elämässä on hetkiä, jolloin tytön hymyllä voi olla yhtä vakavat seuraukset kuin dynamiittipanoksen räjähtämisellä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti