19.9.2018

Huimapää Jill

P.G.Wodehouse
P.G. Wodehouse
Huimapää Jill

Otava 1934
Jill the Reckless 1920

Jill on reipasotteinen neitokainen joka elää Chris-enon holhouksessa. Eno törsää Jillin perintörahat ja sulhanen laittaa välit poikki. Niinpä pennitön Jill lähtee enonsa kanssa New Yorkiin onneaan etsimään. Sankaritar hakeutuu kuorotytöksi ja joutuu monenlaisiin seikkailuihin. 

Wodehouse kirjoitti musikaalitekstejä ja näyttämön takainen maailma oli hänelle tuttua. Monissa hänen kirjoissaan liikutaankin näyttämöseurueiden parissa. 
Mukavan sanailun siivittämänä seurataan lemmenasioiden kehitystä uusien tuttavin ja Lontoosta putkahtaneiden ystävien kesken. Taustalla on koko ajan lapsuudenystävä Wally, joka pikkupoikana kiusoitteli Jilliä. Kirjan henkilöt kuvataan elävästi ja kirjaa on mukava lukea.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1934: "Wodehouse on Englannin humoristisista ajanvietekirjailijoista kuuluisimpia. Tässä laajahkossa romaanissa ei hänen leikillinen puolensa kuitenkaan ole voimakkaimmillaan, mutta sen sijaan siinä on jonkin verran todellista kaunokirjallisuutta lähentelevää ihmiskuvausta. Tapahtumat ovat alkujaan sijoitetut Lontooseen, mutta päähenkilöt, reipas Jill keinottelevine enoineen, hänen ikävä sulhasensa, huoleton hyväsydäminen Freddie ym, siirtyvät toinen toisensa jälkeen sitten New Yorkiin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti