18.9.2018

Hyvää Joulua Jeeves

P.G. Wodehouse
Hyvää Joulua Jeeves

Jeeves-tarinoita 3
Teos 2011
Jeeves and the Yule-tide Spirit 1927

Sisältää romaanit Kevättä rinnassa, Jeeves (The Mating Season 1949) ja Eri reilua, Jeeves (Feudal Spirit 1954) (julkaistu aiemmin nimellä: Jalomielinen Jeeves, Nide 1956) sekä novellin Hyvää Joulua, Jeeves (Jeeves and the Yule-tide Spirit 1927) kokoelmasta Very Good Jeeves (1930).

”Miljoonien rakastamat hahmot Bertie Wooster ja palvelijansa Jeeves ovat tuttuja sekä Wodehousen kirjoista että niistä tehdystä tv-sarjasta. Jeeves-tarinat kokoavat loistavan hauskat kertomukset suomenkielisiin niteisiin! Mukana on sekä aiemmin suomentamattomia että uudelleen suomennettuja kertomuksia. Jeeves-tarinoiden päähenkilö, uusavuton ja katastrofialtis mutta hyväsydäminen brittiaristokraatin arkkityyppi Bertie Wooster selviytyy neuvokkaan herrasmiespalvelijansa Jeevesin avulla päivittäisistä kommelluksista. Tällä kertaa kiistaa aiheuttaa muun muassa joulumieli. Jeevesin harmiksi Bertie peruu uhkapelimatkan Monte Carloon ja vaatiikin Agatha-tädin painostuksesta joulunviettoa kotikartanossa kera Sir Roderick Glossopin. Tästä ei hyvä seuraa. Joulu on pilalla. Vai hoitaako Jeeves jälleen asiat parhain päin? Ollapa kaikilla oma Jeeves!”

Molemmat romaanit ovat tyypillisiä Wodehousen Bertie Wooster ja Jeeves-tarinoita. Kyseessä ovat ne tavanomaiset kihlajais-sotkut. Mukana on tuttuja henkilöitä tekijän aikaisemmista kertomuksista.

Kevättä rinnassa vie Bertien Deverill Halliin, jossa vaanii peräti viisi kuningatar Viktorian aikaista tätiä. Sattuneesta syystä hän esiintyy Gussie Fink-Nottlena tämän ollessa estyneenä. Oikea Gussie saapuu myös maisemiin ja hänen täytyy siis esiintyä Bertienä. Onneksi Gussien mielitietty Madeline Bassett ei ole saapuvilla, mutta hän kyllä järjestää Bertielle kauhun hetkiä. Hauskuutta riittää myös kylässä pidettävien ohjelmallisten iltamien tiimoilta. Taustalla uhkaa myös Agatha täti – se, joka pureskelee rikkonaisia pulloja ja tappaa rottia paljailla hampaillaan.

Neidot saattavat Bertien tukalaan tilanteeseen myös kirjassa Eri reilua, Jeeves. Dahlia-täti kutsuu hänet kylään ja tehtävänä on varastaa tädin kaulakoru yön pimeydessä. Hupaisa juoni kyllä selvittää miksi näin hullu pyyntö esitettiin. Varkaus ei kuitenkaan onnistu - yöllisen retken seurauksena Bertie joutuu kihloihin Florence Crayen kanssa. Tarina ei tuota yllätyksiä Bertien ja Jeevesin edesottamuksiin jo tutustuneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti