14.9.2018

Neitonen ahdingossa

P.G. Wodehouse
Neitonen ahdingossa

Karisto 1925
Ojassa ja allikossa
Gummerus 1951
A Damsel In Distress 1919

Wodehousen mainio A Damsel in Distress on julkaistu suomeksi kahdella eri nimellä: Neitonen ahdingossa sekä Ojassa ja allikossa.


"Marshmoretonin lordi ei muuta haluaisi kuin kasvattaa rakkaita ruusujaan Belpher Castlen puutarhassa, mutta valitettavasti hänen omapäinen jälkikasvunsa - suloinen Patricia -tytär etunenässä - pitää huolen siitä, ettei lordi ehdi omistautua kukkatarhalleen. Onneksi järkkymättömän rauhallinen hovimestari ja nokkela palveluskunta pitävät linnan elämän raiteillaan. Neitonen ahdingossa on hyväntuulinen tarina Englannin maaseudulta."

”Juuri silloin vaunun ovi aukeni ja ruskeapukuinen tyttö hypähti sisään. - Suokaa anteeksi, hän sanoi hengästyneenä, - mutta voisitteko hyväntahtoisesti piilottaa minut!”
Näin salaperäisesti George Bevan tapasi elämänsä rakkauden. Päästyään pälkähästä, tyttö katosi Georgen elämästä yhtä vikkelästi kuin oli siihen astunutkin. Nokkelana miehenä George selvittää salaperäisen tytön, Mauden, henkilöllisyyden ja asuinpaikan. Niinpä hän suuntaakin Hampshiren kreivikuntaan Belpherin kartanon tienoille norkoilemaan ja saa pian tutustua sen asukkaisiin.
Kartanon isäntä on Lordi Marshmoreton, joka puuhailee mieluiten ruusujensa parissa. Hänen sisarensa Caroline käyttäytyy kuin olisi kartanon valtias. Maudea naitetaan kovasti Reggielle, mutta tämä on ihastunut lordin sihteeriin Aliceen. Maude puolestaan haaveilee vuosi sitten tapaamastaan Geoffreystä ja palvelusväki heittää arpaa, kuinka lemmensuhteissa oikein käy.

Tapahtumia sekoittaa muuan väärinkäsitys ja tiettynä sateisena yönä karvas totuus saa erään purskahtamaan nauruun, mutta toiselta se särkee sydämen. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun Geoffrey tilaa leivoksia ja teeleipiä ja runsaalla voilla siveltyjä paahtoleipiä.

Kirja on tyypillistä hauskaa Wodehousea ja luvassa onkin peräti kolmet kihlajaiset. Wodehouse muokkasi kirjasta myös näytelmäkäsikirjoituksen ja suosittua näytelmää esitettiin Lontoossa pitkään vuodesta 1928 lähtien. Elokuvaversion ensi-ilta oli vuonna 1937 ja pääosissa olivat Fred Astaire ja Joan Collins.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti