13.9.2018

Pip-pip, sir!

P.G. Wodehouse
Pip-pip, sir!

Valikoima parhaita Jeeves -juttuja
WSOY 1969
The World of Jeeves 1967

”Jeeves on Wodehousen kuolemattomin hahmo, Bertie Woosterin henkilökohtainen herrasmiespalvelija, jonka älykkyydellä, oppineisuudella ja oveluudella ei ole rajoja. Hän on koomisen kirjallisuuden harvoja yli-ihmisiä ja muodostunut käsitteeksi, joka ei selittelyjä kaipaa. Patavanhoillinen Jeeves tukahduttaa taitavasti isäntänsä uhkarohkeat yritykset, on kysymyksessä sitten purppuran väristen sukkien tai pehmeän paidan käyttö, päättömät naima-aikeet tai täti Agathan, sen vanhan noidan, tapaaminen. Wodehousen riemastuttavilla Jeeves -jutuilla on vannoutunut ihailijajoukkonsa kautta maailman. Niistä on muokattu myös musikaali ja Suomessakin suurta suosiota saavuttanut tv-sarja.”

Kirja sisältää 12 tarinaa, joista osa löytyy muistakin Jeeves-kokoelmista. Kelpo kamaripalvelija ohjailee jälleen isäntänsä käytöstä ja elämää mielensä mukaan. Kertomuksessa ‘Bertie muuttaa mielensä’, Wooster haaveilee tyttärestä. Ei omasta, vaan otto-sellaisesta. Jeeves aavistaa hankkeen vaarat ja järjestää Bertien tyttölauman armoille. Siinä haihtuvat haaveet tyttärestä ja Jeeves takaa näin itsellensä ja Bertielle rauhaisat päivät. Useissa tarinoissa esiintyy Bertien kaveri Bingo Little, joka alinomaa rakastuu. Rakkaussuhteet ovat ilmeisen tuhoon tuomittuja ja seurauksiltaan katastrofaalisia. Vanhaan koulutoveruuteen vedoten Bingo kärttää Bertieltä ja Jeevesiltä apua hölmöilyihinsä. Eipä olisi kiva olla tällaisten heppujen kaverina! Kirjan sivuilta heidän toilailujaan on kuitenkin hauska seurata.


Katkelma teoksesta: ”Totta puhuakseni rugby on peli, jota en voi väittää ymmärtäväni ihan yksityiskohtaisesti, jos käsitätte mitä tarkoitan. Voin tietysti tajuta laajat yleiset periaatteet. Tarkoitan, tiedän että pääperiaatteena on jotenkin kuljettaa palloa kentällä ja saada se toisessa päässä olevan viivan taakse ja että tämän ohjelman luhistamiseksi kummankin puolen sallitaan tehdä lähimmäiselleen tietty määrä päällekarkauksia ja pahoinpitelyjä, asioita joista muualla olisi seurauksena neljätoista päivää vedellä ja leivällä ynnä muutama kova sana tuomarinpenkiltä.”


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1969: "Wodehouse on vuosikymmenien ajan kuulunut englantilaisten humoristien kärkeen, ja monet ovat meilläkin suorastaan muovanneet englantilaisen huumorin käsitteen hänen romaaniensa mukaan. Viime aikoina hieman unohduksiin joutunut, kirjoina loppuunmyyty, mutta silti yhä monien kaipaama Wodehousen keskeisin parivaljakko, huoleton ja iloluontoinen poikamiesaristokraatti Bertie Wooster ja hänen elämäänsä nerokkaasti säätelevä herrasmiespalvelija Jeeves, on nyt mainiosti valitun juttuvalikoiman myötä suorittamassa uutta kirjallista tulemistaan riemastuttavana ja ihmeen pölyttömänä, niin taaksejäänyttä yhteiskuntamuotoa kuin siinä kuvataankin. Juuri näiden tilannekomiikkaan ja Jeevesin kiipelitilanteiden ratkontaan perustuvien juttujen kertojana Wodehouse on parhaimmillaan. Paavo Lehtosen tekijänesittely on kiinnostava."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti