16.9.2018

Kuutamokuhertelua

P.G. Wodehouse
Kuutamokuhertelua

Nide Oy 1948
Full Moon 1947

Tämän tarinan tapahtumapaikkana on muistakin Wodehousen kirjoista tuttu Blandingsin linna, jossa lordi Emsworth kasvattaa tyytyväisenä palkintosikaansa. Saapuvilla ovat Lordin sisar Lady Hermione miehensä eversti Wedgen sekä tyttärensä Veronican kanssa. Tapahtumain kulkuun vaikuttaa ratkaisevasti lordin veli Galahad, mies, joka piti siitä että sai kylvää iloa ja onnea ympärilleen. Wodehousemaiseen tapaan juoni rakentuu kihlajaisten ympärille. Tälläkin kertaa kihlapareja on kaksi: Veronica ja amerikkalainen nuori miljonääri Tipton Plimsoll sekä lordin sisarentytär Prudence ja Galahadin kummipoika Bill Lister.
Tässä - niin kuin monissa muissakin Wodehousen tarinoissa - kauhua herättävä täti on kihlajaisia vastaan. Väärinkäsitysten seurauksena molemmat kihlaparit eroavat, mutta Galahadin, eli Gallyn, juonittelujen ansiosta parit lopulta saavat toisensa. Tämä tosin vaatii useamman yrityksen, jossa apuna käytetään niin tekopartaa kuin palkintosikaakin. Edellistä käytetään naamiointiin ja jälkimmäinen viedään Veronican sänkyyn.

Englantilaisessa maalaiskartanossa juodaan aina iltapäivisin teetä. Tässä kaksi siihen liittyvää episodia:
"Gally ei juonut koskaan teetä, sillä hän oli saanut hirveän ennakkoluulon tuota ainetta kohtaan sen jälkeen kuin hänen ystävänsä Buffy Struggles oli yhdeksänkymmentäluvulla juonut sitä alkoholin asemasta ja saanut surkean kuoleman. Oikeastaan oli asia siten, että ajoneuvojen yhteentörmäys Piccadillyllä oli aiheuttanut mr. Struggles-vainajan kuoleman, mutta Gally oli aina ollut sitä mieltä, että tämä olisi voitu välttää, jos poika parka ei olisi turmellut ruumistaan huuhtelemalla sitä virvokkeella, jonka vaarallisuudesta jokainen kykenevä lääkäri on tietoinen."


Toisessa episodissa hyväntahtoinen, mutta auttamattoman hajamielinen ja hidasälyinen lordi tulee juomaan teekuppostaan Lady Hermionen ja Galahadin seuraan.
"Ja sitten Blandingsin herra astui olohuoneeseen hengittäen syvään teekannusta nousevaa ihanaa tuoksua ja tirkistellen silmälasiensa lävitse.
- Ah, hän sanoi. -Teetä! Hm. Teetä! Mainiota! Teetä!
Saadakseen kuulijat ymmärtämään mitä hän tarkoitti, hän toisti sanan teetä vielä neljään kertaan. Tyhminkin pölkkypää olisi nyt käsittänyt, että lordi oli huomannut pöydässä olevan teetä, ja että hän joisi mielellään kupillisen. Lady Hermione tuhahti ja kaatoi hänelle.
- Teetä, sanoi lordi Emsworth jälleen tehden tilanteen niin selväksi kuin mahdollista. - Kiitos, rakkaani.
Hän otti kupin, lisäsi teehensä taitavasti maitoa ja sokeria, sekoitti ja joi.
- Ah, hän huudahti virkistyneenä. Tässä olen Galahad.
- Etpä ole eläissäsi puhunut todempaa sanaa, myönsi hänen veljensä. - Voin nähdä sinut paljailla silmillä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti