18.9.2018

Jalomielinen Jeeves

P.G. Wodehouse
Jalomielinen Jeeves

Nide 1956
Jeeves and the Feudal Spirit 1954


Kirja on julkaistu myös vuonna 2011 kokoelmassa Hyvää Joulua Jeeves (Jeeves-tarinoita 3) nimellä Eri reilua Jeeves.

Wodehouse teki aiheesta ensin novellin, mutta sitä ei huolittu julkaistavaksi. Kirjoitettuaan sen uudelleen romaanin mittaiseksi hän havaitsi mikä tarinassa on vialla: jutussa ei selitetä miten Jeeves pystyy arvioimaan helmikaulanahan aitouden. Ratkaistuaan tämän ongelman hän kirjoitti romaanin vielä uudestaan ja se julkaistiin vuonna 1954.

Helmikaulanauhan lisäksi kertomuksen aiheita ovat herkemmälle sukupuolelle suunnattu viikkolehti Milady's Boudoir, sekä Bertien viikset.
Bertie Wooster oli näet kasvattanut Jeevesin poissa ollessa viikset. Tämä suhtautuu niihin paheksuvasti ja luo viiksiin kylmän ja tuomitsevan katseen. Florence suhtautuu viiksiin näin: "Bertie! hän kiljati ja värisi kiireestä kantapäähän. - Nuo viikset, I-ha-nat! Miksi olet kätkenyt meiltä tuon kaikki nämä vuodet! Näytät todella vetävältä."
Dahlia-tädin reaktio on tyly: "Bertie, sinä eklottava olio, nuo sinun viiksesi ovat irvokkainta mitä olen nähnyt paitsi painajaisissa."


Tarinan lopussa Bertie pohdiskeli viiksiensä kohtaloa. Ne olivat kyllä upeat, mutta olivatko ne hyödyksi? 

"Kun ajattelin viiksieni vaikutusta Florence Crayehin, ymmärsin, että ne tekivät minusta liian puoleensavetävän. Ja siinä piili vaara. Jos on liian puoleensavetävä, niin vetää puoleensa yhtä ja toista, jota ei haluaisi osakseen, jos pysytte kärryillä." Niinpä hän ajaa viiksensä ja Jeeves toteaa: "Suurkiitos."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti