16.9.2018

Kunnon vanha Bill

P.G. Wodehouse
Kunnon vanha Bill

Gummerus 1952
The Old Reliable 1951

Pennitön Wilhelmina (Bill) Shannon oleskelee sisarensa Adelan, entisen mykän filmin tähden luona Hollywoodissa kirjoittaakseen tämän muistelmia. Siellä on myös Adelan miesvainaan pennitön veli, Smedley Cork, jota Bill kosiskelee. ”Äläkä unohda mitä sanoin avioliitostamme. Mene jonnekin nurkkaan ja ryhdy harjoitelemaan, niin että osaat sanoa ‘tahdon’ - sen hetken varalta, jolloin pastori naputtaa sinua rintaan ja sanoo: ‘Tahdotko sinä, Smedley, ottaa tämän Wilhelminan?’ Koska siihen sinä kuitenkin lopulta joudut, poikaseni.”

Taloon saapuu myös tilapäisesti työtön kynäniekka Joe Davenport, joka puolestaan kosiskelee Billin veljentytärtä Kayta. Aina kun Kay loi katseensa Joeen, ”tuntui kuin jokin näkymätön käsi olisi painanut munavispilän hänen sieluunsa ja ryhtynyt pyörittämään sitä.” Mutta yhtä usein kuin Joe kosii, Kay vastaa ei. Joe ei nimittäin ole Kayn mielestä ”un homme sérieux.” Tyhjätaskut sankarimme keksivät keinon, jolla ansaita rahaa, mutta esteenä on kitsas ja häikäilemätön Adela, josta elokuvaohjaajat näkevät vieläkin painajaisia.

Ratkaisevaa osaa tapahtumien kulussa esittää hovimestari James Phipps, jonka salaisuuden Bill tuntee. Wodehousesta tuntuukin olevan hauskaa asettaa aina hovimestari tapahtumien keskipisteeseen. Juonessa on sopivasti käänteitä, huumoria ja romantiikkaa tarjoamaan mukavan lukunautinnon. Kirja tuo mieleen näyttämökomedian, koska kaikki tapahtumat sijoittuvat pääosin talon kahteen huoneeseen. Näytelmänä sitä esitettiinkin, ensiesitys oli Ashburtonissa, Devonissa, vuoden 1954 elokuussa.

Lordi Tophamin kuvaus golfista: "No niin, pelin aatteena on se, että pallopahaista viedään kentän ympäri, iskuja minimimäärä, ja jokainen, joka selviytyy jutusta alle sadan lyönnin, niittää ihailua ja kunniaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti