12.9.2018

Rauhatonta rahaa

P.G. Wodehouse
Rauhatonta rahaa

Karisto 1924
Uneasy Money 1916


”Lordi Dawlish - ystävien kesken Bill - on verrattoman mukava veikko, jolla kuitenkin on erinäisiä ongelmia rahan ja rakkauden suhteen. Nokkelana nuorena miehenä hän selviää kyllä pulmistaan, mutta vasta monien hykerryttävien kommellusten jälkeen. P.G. Wodehousen hyväntuulisissa romaaneissa elää vuosisadan alun englantilainen maalaisidylli omalaatuisine lordeineen ja ladyineen. Viime vuosina Wodehousen laaja tuotanto on kokenut uuden tulemisen sekä kirjoina että televisiosovituksina.”


Claire ja Lordi Dawlish (Bill) ovat kihloissa. Claire on kuitenkin pettynyt, koska Bill on pennitön. Claire matkustaa New Yorkiin ystävättärensä Lady Weatherbyn luo. Kyseinen nainen esittää tanssia ravintoloissa illallisaikaan jalat paljaina. Erään tanssinumeron nimi on Psyken uni. ”Hirveätä nähdä tuo Psyken uni! Se oli pikemminkin näytenyrkkeilyä kuin tanssia. Viulujen sävelten tunkeutuessa luihin ja ytimiin ja pianon koskettimien hypähdellessä rajusti vainoojansa iskuista lady Wetherby kyykistyi, syöksähti pystyyn ja ryntäsi eteenpäin, heilutellen käsivarsiansa tavalla, joka saattoi kenties olla klassillisen kreikkalaista, mutta tuntui maallikkokatselijasta pikemminkin katukahakan viimeiseltä vaiheelta.”


Bill tulee myös New Yorkiin etsimään sisaruksia, joille hänen saamansa miljoonan punnan perintö oikeasti kuuluisi. Hän löytää suloisen, mehiläisiä hoitavan tytön ja tämän hulttioveljen. Asioita mutkistavat reipasotteinen apina Eustace ja rikas Mr. Pickering, joista jälkimmäinen kihlaa Clairen.
Kirja on riemukas esimerkki Wodehousen hulvattomasta huumorista. Vaikka henkilöasetelma onkin se tavanomainen, juonen käänteet ja henkilöiden mehevyys, romantiikka ja lennokas sanailu takaavat miellyttävän lukunautinnon. Tämä on eräs mukavimmista Wodehousen kirjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti