12.9.2018

Suurenmoista, Jeeves!

P.G. Wodehouse
Suurenmoista, Jeeves!

WSOY 1973
Much obliged, Jeeves 1971


"P.G. Wodehousen luomista henkilöistä ehdottomasti tunnettuin on Jeeves, englantilaiseen yläluokkaan kuuluvan tyhjänpäiväisen aikamiespojan Bertie Woosterin legendaarinen hovimestari ja kamaripalvelija. Jos Bertie tuntuu usein olevan älyltään huomattavasti kesitason alapuolella, ei Jeevesin älykkyydellä, oppineisuudella ja oveluudella ole rajoja. Hän pelastaa tilanteen kuin tilanteen - oli kysymys sitten vaikka tiukasta vaalitaistelusta kuten tässä romaanissa."


Brittiläinen painos "Much obliged, Jeeves" sekä amerikkalainen "Jeeves and the Tie That Binds" julkaistiin molemmat samana päivänä, lokakuun viidentenätoista 1971, jolloin Wodehousen syntymästä oli kulunut 90 vuotta.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1973: "Varsinaisille Wodehousen lukijoille riittänee houkuttimeksi hänen 90-vuotispäiväkseen 1971 julkaisemansa teoksen sensaatio: vuodesta 1919 esiintynyt Jeeves saa nyt ensimmäisen kerran julki etunimensä. Muille kerrottakoon että mestarin taito rakentaa tilannekomiikkaa ja osapuilleen joka toisella rivillä singahtelevia kuvia on ennallaan, samaten ongelmanasettelu (josta kirjan sivulta 175 löytyvä neljän keskeisen pulman luettelo antaa melko tyhjentävän ja Wodehousen koko tuotantoon soveltuvan tiivistelmän). Perusaiheiden yhä vaikuttavien muunnelmien lisäksi nyt on kysymys vaalitaistelusta, mikä ei kuitenkaan merkitse sitä että teos tarvitsisi asiasanan Englanti: politiikka. Mieluummin annan näytteen: "Tämä ei tunnu hyvältä, sanoin puhutellen Jeevesiä, joka äskeisten tapahtumien ajan oli seissyt taka-alalla esittäen luonnollisessa koossa jotakin, mikä ei ole läsnä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti