13.9.2018

Prinssi ja Betty

P.G.Wodehouse
P.G. Wodehouse
Prinssi ja Betty

Otava 1926
The Prince and Betty 1912


John on elänyt tavallisen hepun elämää ja saakin kuulla olevansa Mervon saaren prinssi. Välimeressä sijaitsevaa Mervoa pitää komennossaan ökyrikas kasinon omistaja ja haluaa nyt prinssin sinne vetonaulaksi. Samainen Mr. Scobell kutsuu tytärpuolensa Bettyn myös Mervon saarelle naittaakseen tämän prinssille. Nuoret ovatkin jo tavanneet toisensa ja ihastuneet, mutta Mr. Scobellin juoniessa ja salaillessa tarkoitusperiään asiat tulevat esiin väärässä valossa. Betty ei halua että John menee hänen kanssaan naimisiin taloudellisin perustein ja isäpuolen komentamana. Betty pakenee saarelta ja saa paikan Morristonin perheen seuralaisena.


Heidän tuttavansa Lordi Arthur alkaa kosiskella Bettyä. ”Hän ei ollut mikään puolikypsä vasta-alkaja kosijana. Hän kosi usein ja teki sen hyvin. Hän oli suunnitellut tämän tilanteen, kuten kenraali suunnittelee taistelun. Tässä hän pitäisi vakuuttavan tauon; tässä hän alentaisi äänensä kuiskaukseksi; tuossa ehkä tarttuisi hänen käteensä.” 

John on tällä välin ymmärtänyt asiain oikean laidan, hankkiutunut epäsuosioon Mervolaisten silmissä ja tullut syrjäytetyksi vallasta. Nyt hän palaa etsimään Bettyä, mutta ehtiikö hän ennen sulavaa Lordia?

Helppolukuinen, pienimuotoinen romanttinen tarina on Wodehousen alkuajan tuotantoa. Sanailu on sujuvaa, mutta ei vielä niin hupaisaa kuin myöhemmissä tarinoissa. Henkilömäärä on sopivan pieni ja henkilöiden persoonallisuus alkaa jo olla mukavasti kuvattua. Juonen käänteet jäävät vielä vähäisiksi Wodehousen myöhempään juonen kuljettamiseen verrattuna. Tämä on silti oikein mukavaa luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti