13.9.2018

Parahin Jeeves

P.G. Wodehouse
Parahin Jeeves

Jeeves-tarinoita 4
Teos 2013

Much obliged Jeeves 1971
 

Kirja sisältää romaanin Parahin Jeeves (Much obliged Jeeves 1971) ja novellin Jeeves ja taiteen vikaa (The Spot of Art 1929) kokoelmasta Very Good Jeeves (1930) sekä 5 novellia kokoelmasta Carry on Jeeves (1925): Jeeves tarttuu toimeen (Jeeves Takes Charge 1916); Corky taiteilee (The Artistic Career of Corky 1916); Jeeves ja kutsumaton vieras (Jeeves and the Unbidden Guest 1916); Jeeves ja kovaksi keitetty muna (Jeeves and the Hard-boiled Egg 1917); Täti ja vätys (The Aunt and the Sluggard 1916).


"Miljoonien rakastamat hahmot Bertie Wooster ja palvelijansa Jeeves ovat tuttuja sekä Wodehousen kirjoista että niistä tehdystä tv-sarjasta. Jeeves-tarinat kokoavat loistavan hauskat kertomukset suomenkielisiin niteisiin! Mukana on sekä aiemmin suomentamattomia että uudelleen suomennettuja kertomuksia. Tarinoiden päähenkilö, uusavuton ja katastrofialtis mutta hyväsydäminen Bertie Wooster selviytyy neuvokkaan herrasmiespalvelijansa Jeevesin avulla päivittäisistä kommelluksista.

Tällä kertaa hankaluuksia on näköpiirissä muun muassa siksi, että herrasmiespalvelijoiden – myös Jeevesin – Ganymedes junior -klubi edellyttää jäseniltään tietoja herrasmiehistä, joiden palveluksessa nämä ovat. Klubissa on tietoja toki Bertiestä, mutta myös tämän vanhasta kaverista Harold ”Pirtsa” Winshipistä, joka on ehdokkaana parlamenttiin. Auta armias, kun tiedot joutuvat vääriin käsiin! Apua, Jeeves!"


Novellissa Jeeves ottaa johdon kuvataan ne olosuhteet, joissa Jeeves astui Bertien elämään. Bertie oli edellisenä iltana ollut jokseenkin hilpeissä illanistujaisissa ja hänen olonsa oli vähän hontelo. Ovikello soi ja kynnyksellä seisoi arvokkaan näköinen miekkonen. 
"Saavun työnvälitystoimiston toimeksiannosta, sir. Ellen erehdy, te olette kamaripalvelijan tarpeessa." 
Yhdellä silmäyksellä miekkonen tajusi mistä oli kyse ja eni keittiöön ja palasi kantaen lasia tarjottimella. 
"Suosittelen että maistatte tätä, sir." 
Bertie paiskasi juoman kurkkuunsa. "Hetken ajan tuntui kuin joku olisi räjäyttänyt pommin kupolissani ja jatkanut kulkua palava soihtu kädessä kurkkua myöten alaspäin; ja sitten äkkiä kaikkia tuntui olevan kunnossa."
"Paikka on teidän!" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti