16.9.2018

Kuolemattomia golftarinoita

P.G. Wodehouse
Kuolemattomia golftarinoita

Viestintä Tarmio 1990
The Heart of a Goof 1926

"Golfkirjallisuuden ylittämätön klassikko: ihanan viisas ja naurattava. Sir Pelham Wodehouse on Englannin humoristisen kirjallisuuden klassikko, jonka kirjallinen ahkeruus on legendaarinen. Hän kirjoitti satakunta romaania ja novellikokoelmaa, näytelmä- ja musikaalitekstejä jne. Jäljittelemättömän juonikkaalla kielellä, mielettömillä vertauksilla ja nerokkaan tiiviillä vuoropuheella hän luo unohtumattomia henkilöhahmoja ja hervottoman koomisia tilanteita.

Wodehousea on suomennettu vaihtelevalla menestyksellä. Jeeves-tarinat ehkä muistetaan parhaiten - myös TV-sovituksina. On aika tutustua Wodehousen kuolemattomiin golftarinoihin, joita golfklubinsa kuistilla lempituolissaan kertoo legendaarinen Vanhin jäsen. 
Wodehouse oli intohimoinen golfinpelaaja. "Jos näette minut kulmat kurtussa, tiedätte minun harmittelevan sitä, etten aloittanut golfia aikaisemmin ja omistanut sille koko elämääni kirjoittamisen ja muun hölmöilyn sijasta. Jos olisin sen tehnyt, tasoitukseni olisi voinut pudota alle kahdeksantoista." 

"Mestariklassikon komea paluu! Englannin humoristisen kirjallisuuden klassikko, etenkin Jeeves-tarinoistaan meilläkin tuttu P. G. Wodehouse (1881-1975) oli intohimoinen golfinpelaaja. Vanhimman Jäsenen viisaan tarkkailijan hahmossa hän liikkuukin omimmillaan britti- ja jenkkiklubien terasseilla ja seurapiireissä. Golfareiden ehtymättömästä lajikirjosta, rakkaudesta, inhimillisistä odotuksista ja toiveista Wodehouse taikoo juonikkaalla kielellään ja nerokkaan tiiviillä vuoropuhelulla meheviä, satiirisia ja ajattomasti päteviä luonnekuvia. Sekä miehet että naiset saavat osansa. "Sinä tunnet ja minä tunnen miehiä, jotka eivät koskaan ole pelanneet alle sadan ja jotka silti ovat klubin onnellisia ja hyödyllisiä jäseniä. He saattavat pelata surkeasti, mutta heillä on unohtamisen lahja."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti