14.9.2018

Onnen portaat

P.G. Wodehouse
Onnen portaat

Karisto 1991
The Adventures of Sally 1922

”Sally Nicholas on nuori newyorkilainen nainen, suloinen ja järkevä mutta aivan liian hyväsydäminen. Kun hän 21-vuotiaana saa perinnön haltuunsa, hänellä on suunnitelmat tulevaisuutta varten valmiina. Mutta onni ei odota kulman takana, vaan monta mutkaa on Sallyn tiellä ennen kuin kaikki lopulta kääntyy parhain päin. Wodehousen nokkela, todenmakuinen huumori on säilynyt elävänä ja hymyilevänä vuosikymmenien halki. Tämä kirja saa lukijan hyvälle tuulelle!”

Sally tapaa Ranskassa Lancelot Kempin
(tuttavallisemmin ”inkivääri”) ja yllyttää häntä nousemaan määräilevää sukuaan vastaan. Inkivääri rohkaiseekin mielensä ja löytää lopulta monen mutkan kautta Sallyn kannustamana paikkansa maailmassa. 
Tämä on niitä Wodehousen tarinoita, joissa miehet ovat tyhjänpäiväisiä haihattelijoita mutta naiset järkeviä ja ihania. Tässä katkelma Gladysin ja Sallyn keskustelusta: ”Tyhmyreistä tulee aina parhaat aviomiehet. Kun menet naimisiin, Sally, sieppaa tyhmyri. Napauta ensiksi hänen otsaansa, ja jos se kajahtaa kiinteältä, älä epäröi. Kaikki onnettomat avioliitot johtuvat siitä, että aviomiehellä on aivot. Mitä hyötyä on aivoista miehelle? Ne vain tekevät hänet epävakaiseksi.”

Kumpikin järkevä neito muovaa epämääräisistä heppuleista kunnon aviomiehiä. Sallyn seikkailut on oikein mukava ja mielenkiintoinen kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti