17.9.2018

Kevätkuumetta

P.G. Wodehouse
Kevätkuumetta

Leikillinen romaani
Gummerus 1950
Spring Fever 1948

Shortlandsin viides jaarli haluaisi naida keittäjänsä. Kilpakosijana on hänen oma hovimestarinsa Spink ja mutkana matkassa on jaarlin tyrannimainen tytär Adela. Hanketta on edistämässä toinen tytär, Teresa (Terry) ja tämän kosija Mike Cardinal. Mutkia matkaan on tuomassa myös amerikkalainen Stanwood Cobbold, joka ei osaa pitää salaisuuksia. Häntä koettaa pitää aisoissa kamaripalvelijansa Augustus Robb, parannuksen tehnyt murtovaras. Lordi Shortlandsin onni näyttää riippuvan harvinaisen postimerkin kohtalosta ja Augustuksen vanhoja taitoja tarvitaan.

Lennokas juoni saa alinomaa uusia käänteitä. Juuri kun asiat näyttävät olevan tolallaan, tulee takaisku. Mike kuitenkin yleensä keksii keinon selviytyä uudesta käänteestä, mutta vakuuttuuko Terry hänen rakkautensa kestävyydestä? Onko Mike todellakin vain ‘tuulihattu?’ Stanwood kosiskelee filmitähteä ja erään pettymyksen jälkeen hän lausuu Terrylle: ”Rakkaus on roskaa. Ajattele vain kaikkia niitä poloisia, jotka aloittavat taipaleensa kuvitellen että he ovat hullaantuneet toisiinsa. Muutaman ensimmäisen kuukauden aikana ne lakkaamatta pitelevät toisiaan kädestä ja syöttävät toista omalla lusikallaan, ja sitten sitä jo painutaankin tukka suorana asianajajan luo avioeroa järjestämään. Horna vieköön koko rakkauden! Syötä se vaikka linnuille. Minä en kyllä piittaa koko touhusta.”

Tapahtumat sijoittuvat pääosin Beevor Castlen vallihautojen sisäpuolelle, välillä käydään pikipäin Lontoossa. Mukava kirja jossa on romantiikkaa, hupaisaa sanailua ja lennokkaasti kääntyilevä juoni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti